Blaasje in de verf?
Blaasvorming kan zich voordoen op “grofporig” hout (o.a. meranti), vooral jong bouw heeft hiermee te maken. De in de poriën opgesloten lucht kan uitzetten na opwarming en zorgt voor blaasvorming. De blaasjes hebben geen invloed op de duurzaamheid van het verfsysteem, de randjes van de blaasjes zullen slijten en niet meer zichtbaar zijn. Na een aantal onderhoudsbeurten zullen de poriën gevuld zijn met het verfsysteem en zal er geen blaasvorming meer ontstaan.
Waarom verkleurd de laklaag binnen?
De olie die hierin zit, kleurt geel bij een gebrek aan daglicht. Dit heet ‘donkervergeling’. Wanneer de verf weer aan genoeg daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de gelige vlekken grotendeels maar blijft de verkleuring bestaan. Hierdoor gebruiken we binnen, evenals voor de aspecten van het milieu en gezondheid, een op Watergedrag oplosmiddel houdende lak die verdunbaar is met terpentine heeft alkydharen acryl verf. Een verf op acryl basis is kleur vast en vergeeld niet.
Hoogglans,Zijdeglans of matte verf?
Dat hangt van je smaak af, jouw wensen en het verduurzamen van de ondergrond. Matte verf straalt rust uit en camoufleert het best, dit wordt vaak gebruikt op wanden en plafonds. Zijdeglans verf heeft een meer warme uitstraling, maar oneffenheden zullen meer opvallen. Wel is zijdeglans verf beter schoon te maken dan matte verf. Hoogglans is heel glad en daardoor het makkelijkst schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat je oneffenheden accentueert. Wij adviseren om het buitenschilderwerk in een hoogglans verfsysteem uit te laten voeren, dit heeft een langere levensduur en minder kans op vuilaanhechting.
Wanneer is er onderhoud nodig aan het buitenschilderwerk?
FAQ Buitenschilderwerk op een houten ondergrond is ongeveer eens in de vier a vijf jaar toe aan een herschilderbeurt. Daarbij is het schilderwerk op het zuiden en westen eerder toe aan onderhoud dan de gevels die minder bloot gesteld worden door de zon en regen. Als het schilder- en kitwerk scheurtjes of blaasjes vertoont, is het tijd om onderhoud te laten uitvoeren. Let vooral op de liggende onderdelen van de kozijnen, ramen en deuren, waar beschadiging van het schilderwerk vaak het eerst begint.
Wat is houtrot en hoe kan het voorkomen worden?
Houtrot kan ontstaan wanneer er vocht in de constructie terecht komt en de houten onderdelen langzaam aantast. U kunt houtrot voorkomen door gebruik te maken van neuslatten op de liggende onderdelen en door het tijdig uitvoeren van onderhoudwerkzaamheden
Welk BTW-tarief geldt er voor schilderwerk en houtherstel ?
U betaalt het lage BTW-tarief van 6% voor schilderwerk indien de te schilderen woning door particulieren wordt bewoond en ouder is dan 2 jaar Vanaf 2019 zal het lage BTW-tarief verhoogt worden naar 9% . Heeft uw een nieuwbouwwoning dan is de BTW-tarief 21% Reparaties zoals Houtrot herstel of vangen van houtdelen delen zoals neuslatten enzovoorts vallen ook onder BTW-tarief 21%.