Schilderwerk

Alles wat je moet weten over schilderwerk


Ben je aan het kijken naar professionals die het schilderwerk aan jouw woning of pand uit kan voeren? Dan is het goed om overal van op de hoogte te zijn. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste keuzes gaat maken op dit gebied. Zo moet je bijvoorbeeld weten waarom je de werkzaamheden uit laat voeren, welke werkzaamheden er mogelijk zijn en aan waarom het uitbesteden van de werkzaamheden aan een professional een goede oplossing is. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt op dit gebied, zodat je aan de slag kunt gaan.

                       

                                    

Alles wat je moet weten over schilderwerk


Ben je aan het kijken naar professionals die het schilderwerk aan jouw woning of pand uit kan voeren? Dan is het goed om overal van op de hoogte te zijn. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste keuzes gaat maken op dit gebied. Zo moet je bijvoorbeeld weten waarom je de werkzaamheden uit laat voeren, welke werkzaamheden er mogelijk zijn en aan waarom het uitbesteden van de werkzaamheden aan een professional een goede oplossing is. Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt op dit gebied, zodat je aan de slag kunt gaan.


Wat is schilderwerk?


Het schilderwerk is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een woning. Ook worden deze werkzaamheden uitgevoerd bij woningen die onder nieuwbouw vallen. Het is belangrijk dat de werkzaamheden iedere keer weer opnieuw uitgevoerd worden, zodat het onderhoud goed verloopt. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. In beide gevallen zullen de werkzaamheden er net iets anders uit gaan zien. Je kunt deze werkzaamheden vaak zelf uitvoeren, maar in sommige gevallen is het verstandiger om het uit te laten voeren door een professional.


Waarom schilderwerk uitvoeren?


De werkzaamheden zijn van belang om jouw woning goed te onderhouden. Een deel van jouw woning bestaat bijvoorbeeld uit hout. Dit hout moet altijd van een beschermingslaag voorzien zijn om bestand te zijn tegen invloeden van buitenaf. Zonder deze laag kan het hout gaan rotten. Daarnaast ziet het er niet meer mooi uit als de verf loslaat. Het esthetische aspect is daarom ook altijd van belang. Bij de werkzaamheden binnenshuis zorgt het daarbij altijd voor een mooie afwerking van de woning. Ook hier kunnen verschillende invloeden ervoor zorgen dat de verf loslaat en je er problemen en hinder van gaat ondervinden.


Het verschil tussen binnen- en buitenschilderwerk


Bij de werkzaamheden wordt onderscheid gemaakt tussen binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. Het is daarmee ook een veelzijdige klus. Iedere ondergrond binnen en rondom de woning zal namelijk om een andere aanpak gaan vragen. Tevens zijn er andere verfsoorten van toepassing op dit gebied.


Binnenschilderwerk

Bij binnenschilderwerk gaat het om alle werkzaamheden die binnenshuis uitgevoerd worden. Denk hierbij aan hout, het plafond en de muren. Ook de trappen, kozijnen en deuren moeten met enig regelmaat van een nieuwe verflaag voorzien worden. Voor de meeste werkzaamheden wordt een tijd van 7 jaar aangehouden. Kwetsbare oppervlakken behoeven vaker van onderhoud te worden voorzien. Trappen slijten immers als je er vaak op loopt. Het binnenschilderwerk is voornamelijk van belang voor de uitstraling en sfeer in de woning. Het is zonde als de verf begint te bladderen, terwijl je meubels er goed uitzien. Daarbij kunnen kozijnen ook een groot verschil geven aan de uitstraling.


Buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk is een belangrijke klus aan de woning. Gedurende de dag krijgt jouw huis te maken met wisselende weersomstandigheden. Daarom moet er minimaal eens in de 5 jaar onderhoud uitgevoerd worden om alles goed te houden. De woning gaat er niet alleen mooier uitzien na de werkzaamheden, maar is ook beter beschermd tegen de invloeden van buitenaf. Zo is de woning beschermd tegen vocht, de verschillende weersomstandigheden en kun je slijtage aan de woning voorkomen. Je kunt de levensduur van kozijnen, gevels en andere onderdelen aanzienlijk verlengen als je een professional de werkzaamheden uit laat voeren. Onder het buitenschilderwerk valt ook de schuur en eventueel een garage.

 


Het schilderwerk onderhouden


Het is belangrijk dat je het werk goed onderhoudt. Het schilderwerk dat er net op zit, ziet er immers mooi uit en dit wil je zo lang mogelijk behouden. Je kunt de levensduur van het eindresultaat aanzienlijk gaan verlengen door enkele stappen te ondernemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de schoonmaak. Door ieder oppervlak minimaal twee keer per jaar met een vochtige doek af te nemen voorkom je dat vuil zich kan hechten aan het oppervlak. Ook moet je regelmatig een controle uitvoeren. Dit kun je doen tijdens de schoonmaak. Bekijk hierbij of er beschadigingen en scheurtjes te vinden zijn. Mosaanslag moet zo snel mogelijk verwijderd worden, zodat vochtproblemen niet voor komen.


Het bijwerken van de verflagen kan ook van belang zijn voor het onderhoud. Als er beschadigingen zijn, moet je deze zo snel mogelijk laten bijwerken. Dit kan namelijk voorkomen dat de schade groter wordt. Hoe meer schade er komt aan de beschermingslaag, hoe eerder je een grotere kostenpost gaat hebben. Tevens is het belangrijk om voldoende te ventileren. Zet bijvoorbeeld de ventilatieroosters 24 uur per dag open. Hiermee zal vochtige lucht naar buiten gaan en kun je de levensduur van het binnenschilderwerk verlengen.


De verfsoorten bij de werkzaamheden


Een schilder kan veel verschillende verfsoorten gebruiken, die ervoor zorgen dat jij een beter eindresultaat krijgt. Hierbij zijn er andere verfsoorten voor het binnen- en buitenschilderwerk te vinden. Het is daarbij belangrijk dat het schilderwerk onderhouden ook weer met dezelfde verf gebeurt om de lagen goed op te laten bouden.


Versfoorten voor binnenschilderwerk

Dankzij de nieuwe regelgeving moeten schilders voor de werkzaamheden binnenshuis sinds 2001 gebruik maken van verf op waterbasis. Dit is namelijk een milieuvriendelijke oplossing en brengt minder schade voor jouw gezondheid met zich mee. Daarom gebruiken schilders vaak acrylverf of latexverf. Je kunt zelf bekijken wat het beste bij jouw woning gaat passen, maar kunt je ook laten adviseren door een professional.


Verfsoorten voor buitenschilderwerk

Aan de buitenkant van de woning wordt er gebruik gemaakt van verfsoorten die speciaal hiervoor bedoeld zijn. De verf moet in dit geval namelijk bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Veel schilders gebruiken daarom alkydverf. Het is niet alleen een sterke verf, maar dekt ook goed. Dit komt doordat de verf op oliebasis is. Je kunt hierdoor het oppervlak ook beter schoonmaken en het nodige onderhoud plegen.


Redenen voor uitbesteden van het schilderwerk

Het uitbesteden van het schilderwerk zorgt ervoor dat je altijd voorzien bent van een mooi eindresultaat. Een ervaren schilder weet namelijk welke gereedschappen er gebruikt moeten worden. Ook heeft deze de kennis om de lagen goed over elkaar heen te leggen. Je kunt altijd veel voordelen behalen aan het uitbesteden van de werkzaamheden. Zo ben je altijd verzekerd van kwaliteit. De juiste verfsoorten worden aangebracht en je kunt jarenlang genieten van het resultaat dat je behaald hebt.


Ook zal het voor meer veiligheid zorgen. Tijdens de werkzaamheden kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. De werkzaamheden op de bovenste verdieping behoeven bijvoorbeeld een ladder. Je moet jouw evenwicht behouden, terwijl je ook met de kwast langs het oppervlak gaat. Een schilder kent de veiligheidsprocedures en kan daarmee problemen voorkomen. Tevens bespaar je jezelf veel tijd met het uitbesteden. Binnen een korte tijd zijn alle werkzaamheden uitgevoerd, terwijl je er zelf geen omkijken naar hebt.


De kosten van uitbesteden van de werkzaamheden


Een professionele schilder inschakelen brengt wel kosten met zich mee. Het zijn kosten die eens in de zoveel jaar terugkomen en waar je dus ook niet onderuit kunt komen. Zelfs als je de werkzaamheden zelf uitvoert, betaal je voor de verf en gereedschappen. Een schilder werkt echter op basis van bepaalde tarieven. Een binnenschilder zal bijvoorbeeld bedragen tussen de 40 en 45 euro per vierkante meter vragen of een uurtarief tussen de 35 en 40 euro. Bij een buitenschilder liggen de prijzen net iets hoger. In dit geval moet je namelijk rekenen op bedragen tussen de 35 en 40 euro per vierkante meter of 45 tot 55 euro per uur.


Ook zijn er kosten wat betreft het spuit- en sauswerk. Voor spuitwerk wordt 8 tot 10 euro per vierkante meter in rekening gebracht. Bij sauswerk gaat het om bedragen tussen de 14 en 17 euro per vierkante meter. Deze bedragen zijn altijd inclusief de benodigdheden en materialen. 

schilderwerkOok de btw is al in de prijs inbegrepen. Houd er echter rekening mee dat de prijzen per professionele schilder kunnen verschillen. Ook zijn er klussen die op een andere manier ingedeeld zijn. Zo zullen de eenvoudigere klussen vaak per vierkante meter zijn, terwijl de intensieve klussen, zoals de kozijnen en deuren, vaak per uur gaan.