Een huis schilderen is een grote opdracht, die niet enkele enige voorbereiding, maar ook een zekere en vaardigheid vereist. Als je de uitdaging wil aangaan en zelf je huis wil schilderen, dan is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden om het werk tot een goed einde te brengen.
Een huis schilderen is immers niet te vergelijken met het schilderen van één ruimte. Het werk duurt niet enkel, er zijn ook veel zaken die aandacht en energie langer, het resultaat mooi én professioneel oog. De volgende tips kunnen in elk geval helpen bij het schilderen van de woning.
Tips bij het schilderen van de woning
Schilderwerk uitvoeren in de woning is een heuse opdracht. Een duidelijk stappenplan is dan ook essentieel om precies te weten wat er gedaan moet worden, in deze gebruik, enzovoort. Als je over een duidelijk plan beschikt, is het natuurlijk nog een kwestie van dit juist uitvoeren.
De volgende tips kunnen je echter helpen om nog meer uit het schilderwerk te halen, zodat het resultaat precies is wat je ervan wilt hebben.
1. Tips bij de voorbereiding van het schilderwerk
Voor je effectief kan gaan schilderen, is het belangrijk de te bewerken oppervlakken goed voor te bereiden. Doe genoeg voorwerk aan muren om deze egaal te maken, zodat het schilderen gaat. Verwijder bladerende verf, blazen en kale plekken, en stop eerst blazen bij de hoeken van kozijnen en ramen. Hier kan immers houtrot ontstaan. Controleer ook of de verf verweerd of dof is, vooral aan de zonnekant van de woning. Daar krijgt de verf het immers snel zwaar te verduren.
2. Voer een hechtproef uit
De beste manier om zeker te zijn dat de oude geschilderde ondergrond klaar is, is door van een hechtproef. Plak hiervoor eenvoudig een stuk tape op de verf en trek ze snel weer af. Als er op de tape blijft zitten dan heb je te maken met een slechte verfhechting. Als meer dan één vierde van de verflaag op die manier reageert, dan moet de oude verflaag verwijderd worden. In dat geval is herstel immers meer werk dan het aanbrengen van een nieuwe laag.
3. Krabben of afbijten?
Er is een onderscheid te tussen verf die binnen van buiten maken wordt. Als je verf wil verwijderen, dan gaat het beste met een krabber en een schilderföhn. Dit moet je de warme lucht over het oppervlak blazen, tot er effectief moet blazen in de verf zelf komen. Op dat moment is de laag zacht genoeg om weg te krabben.
Gebruik hiervoor altijd een scherpe krabber en slijp deze regelmatig. Ook kan je een krabber gebruiken met verwisselbare mesjes. Binnenshuis verf verwijderen doe je echter beter verf verwijderen van de vaak dampen vrijkomen. Breng het middel goed aan met een kwastje, laat het inwerken en verwijder de verf vervolgens met een plamuurmes. Op waar de aanslag van vet groter en onvermijdelijk is, gebruik je beste een echte ontvetter in plaats van gewone ammoniak.
4. Oppervlakken schuren
Voor je nieuw of kaal houtwerk kan gaan schilderen, is het belangrijk dit te bewerken met een grondlaag. Hierbij is het handig om een bestaande vuist- en vlakschuurmachine te gebruiken. Is de verflaag nog in goede staat, dan moet je deze ook ontvetten, bijvoorbeeld met watervast schuurpapier en water met ammoniak.
5. Barsten en houtrot behandelen
Houtrot kan ontstaan als water via een barst in de verf naar binnen dringt. Als je de bovenste laag afkrabt, dan is het om de geschikte plaatsen te zien. Enkele belangrijke stappen bij de behandeling van houtrot:
– Steek het aangepaste hout goed weg.
– Repareer dee plaats met een speciale reparatiemiddel.
– Houd het middel op verticale plaatsen goed op zijn plek. Gebruik hiervoor met huishoudfolie bedekte plankjes.
– Schaaf de reparatie na verharding goed bij. Schuur en schilder deze ook als hout.
Houtverbindingen krijgen bijna altijd te maken met barsten in de verf. Het spreekt dan ook voor zich dat een grondige en aangepaste behandeling van toepassing is.
– Steek barsten altijd in een U-vorm uit en maak de groef ten minste 5 mm breed en diep.
– Vul de groef vervolgens met acrylaat-kit. Deze is overschilderbaar en blijft altijd elastisch.
Belangrijk: afgekrabde verf bevat vaak stoffen die een belasting kunnen intentie voor het milieu. Veeg de verf daarom altijd goed bij elkaar en breng ze naar een centraal inzamelpunt voor klein chemisch afval.
6. Plamuren, of niet,
Als je schilderwerken buiten, dan plamuur je best niet. Plamuur is immers een zwak geheel en is dus kwetsbaar voor vocht en andere invloeden. Opmerkelijk kan je echter wel wegwerken met een vulmiddel met twee componenten. Het gebruik van stopverf als je buiten gaat schilderen.
Plamuur is binnenshuis geen enkel probleem, maar zorg er wel voor dat je het dun aanbrengt. Enkele behandelingstips:
– Gebruik twee verschillende plamuurmessen. Op die manier kan je werken aan een andere voorraad plamuur.
– Gebruik een mes dat zelfs breeder is dan de te bewerken oppervlakte. Maak bij hele grote oppervlakken gebruik van het breedste mes.
– Houd het mes altijd vrij plat bij het aanbrengen van plamuur.
– Schraap het plamuur vervolgens goed af door het mes iets rechter te houden.
– Breng op verschillende gebieden verschillende banen plamuur overlappend aan.
– Zorg ervoor dat je niet te lang door de plamuur strijkt, en schuur oneffenheden zo goed mogelijk weg.
Het beste halen uit schilderwerk
Het schilderen van een woning is een opdracht waar heel wat bij komt kijken. Het resultaat dat je bereikt is afhankelijk van aandacht voor de kleine details, en dat is dan ook bovenstaande tips zo hulp vol kunnen zijn. Schilderwerk is meer dan gewoon schilderen: voorbereiding is minstens hoger zelfs belangrijk om het werk tot een goed einde te brengen en de uitstraling van de woning een niveau te tillen.