Schilderen


Je huis schilderen in 20 stappen.             

                                    De een doet het liever zelf en de ander besteed het liever uit. Het schilderen van je huis is een enorme klus en er komt van alles bij kijken. Ben je niet te beroerd deze uitdaging aan te gaan dan zijn alle tips welkom. Waarom moet het eigenlijk en wat gaat dat schilderen kosten? Heb jij je begint met schilderen informatie en nodig dan zijn hier 20 stappen begint in vijf categorieën.


Waarom schilderen?

Misschien vraag jij je af of dat schilderwerk echt nodig is, hét antwoord is; ja! Vraag jij je af waarom? Dit zijn de redenen.

  • 1. Uitstraling 
    Om te beginnen geeft het verven van jouw huis van de vertrekkende uitstraling. Kies bijvoorbeeld een uitgesproken kleur op de muur om jouw woonkamer karakter te geven.
  • 2. 
    Het verven van bijvoorbeeld muren en kozijnen heeft ook een beschermende functie. Onbehandeld hout is bijvoorbeeld gevoelig voor vocht wat houtrot kan veroorzaken.

Wat kost schilderen?

Het schilderwerk in huis kan aardig in de papieren lopen. Je kan ervoor kiezen deze klus zelf aan te pakken van het uit te kiezen aan professionals.

  • 3. Materialen 
    Zonder materialen kun je niet werken, hier ga je dus sowieso kosten maken. In de bouwmarkt haal je materiaal echter in realistische prijsklassen. Bedenk wel dat voor verf, goedkoop is duurkoop.
  • 4. Vakman 
    Het inhuren van professionals kost meer dan wanneer je het zelf gaat doen. Betaal dan bijvoorbeeld per vierkante meter en per arbeidsuur. Ook hier lopen de prijzen uiteen, vraag verschillende offertes aan en vergelijk. Een groot voordeel van uitbesteden is de complete service en de goede kwaliteit.

Welke materialen?

Ga je beginnen aan een schilderklus in huis dan begin je met het verzamelen van de juiste materialen. Laat je twijfelen bij voorlichten door een vakman wil alleen het juiste materiaal zorgt voor een mooi resultaat.

  • 5. Binnen van buiten 
    Bij groot materiaal is er een verschil tussen binnen en buiten huis. Heb je een buitenkant van je huis dan moet dit bijvoorbeeld bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Voor al het binnenwerk is verf op waterbasis een aanrader. Daarnaast heb je verf op basis van terpetine, wat uitermate geschikt is voor buiten.
  • 6. Ondergrond 
    Kijk goed naar de ondergrond waarop je gaat verven. Is de ondergrond die je wil gaan verven van hout dan heb je ander materiaal nodig dan wanneer dit tegels in je badkamer zijn.
  • 7. Grondverf 
    Begin met een grondverf passend bij de ondergrond je gaat verven. Het gronden heeft als functie dat je uiteindelijk schilderwerk beter hecht op de ondergrond. Een absolute aanrader voor een duurzaam resultaat.
  • 8. Verf 
    Onthou bij verf wat goedkoop duurkoop is. Pigmenten die de verf kleur geven zijn voorzien, kies je voor een goedkoop merk dan zitten hier minder van in wat de verf minder dekkend maakt. Kies de juiste soort verf, voor hout gebruik je bijvoorbeeld lak en voor je muren kies je muurverf.

Hoe bereid je voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat zeker voor het verven van je huis. Het voorbereidende werk zorgt voor het beste resultaat, maakt het onderhoud en blijft langer mooi.

  • 9. Repareren 
    Het kan zijn dat de ondergrond je gaat verven beschadigd is. Het is belangrijk dit eerst te repareren. Vul bijvoorbeeld op met een opvulmiddel zodat deze na het schilderen niet meer zichtbaar zijn.
  • 10. Oude verf 
    Verf niet zomaar over oude verflagen heen, het kan zijn dat je deze eerst moet verwijderen. Zitten er blaadjes, scheuren of andere gekke plekken op de oude verflaag dan zul je eerst (gedeeltelijk) verwijderen. Doe je dat niet dan zal dat een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld de hechting van de nieuwe laag.
  • 11. Ontvetten 
    Voor je verdere gaat is het belangrijk datgene wat je wilt gaan verven goed te ontvetten. Onzichtbaar van bijvoorbeeld het kunnen ervoor zorgen dat je verf niet goed kan hechten. Hierdoor kunnen scheurtjes of blaadjes ontstaan. Je kan een speciale ontvetter gebruiken van ammoniak.
  • 12. Schuren 
    Voor velen het minst leuke onderdeel van het schilderwerk; schuren. Die dit altijd ná het ontvetten. Door te schuren maak je namelijk de ondergrond wat ruwer de verf beter hecht. Vergeet niet om het geschuurde stofvrij te maken met een droge doek of stofzuiger.
  • 13. Afplakken 
    Door af te plakken voorkom je lastig en schoonmaakwerk. Het aanvulling kost namelijk veel meer tijd dan afplakken. Haal de tape die je hiervoor gebruikt voorzichtig weg, wanneer de verf volledig gedroogd is de randjes wanneer je de tape verwijderd.
  • 14. Grondverf 
    Het voorbereidende werk zit er bijna op, alleen het aanbrengen van de grondverf rest nog. Dit kan in een laag en moet volledig gedroogd zijn voor je gaat beginnen met verven.

Aan de slag

Na veertien stappen is het eindelijk tijd om echt aan de slag te gaan, het verven kan beginnen. Aan de voorbereiding kan het niet liggen. Er zijn nog een paar stappen die het schilderwerk uiteindelijk maken en zorgen voor het beste resultaat.

  • 15. Ladder 
    ladder is meestal geen overbodige luxe wanneer je gaat verven. Zorg ervoor dat deze stevig op een vlakke ondergrond staat om ongelukken te voorkomen.
  • 16. Verf roeren 
    Bij het openen van een verfblik van emmer ziet er soms uit als de verf niet meer goed is. Pigmenten zijn belangrijk dan de vloeistof en daarom is het belangrijk goed te roeren.
  • 17. Rollers of kwasten 
    Ga je muren verven gebruik dan een kwast voor de randjes en een roller voor de grote vlakken. Werk altijd van boven naar beneden en verdeel het verven van grote wanden in vlakken.
  • 18. Dekkend 
    Voor het mooiste een goed dekkend resultaat breng je de verf in twee lagen aan. Ook als een laag voldoende lijkt te zijn komt de kleur en glans het beste uit wanneer je nog een laag aanbrengt.
  • 19. Druipers 
    Gebruik tijdens het schilderwerk niet te veel. Hierdoor kunnen druipers ontstaan die je blijft zien. Mocht het toch ergens mis zijn gegaan dan zit er niets anders op. Laat de druiper goed drogen om vervolgens te kunnen schuren en te kunnen overschilderen.
  • 20. Drogen 
    Tussen twee lagen verf moet je voldoende tijd nemen voor het drogen. Lees goed op de verpakking hoe lang het duurt voor je een nieuwe verflaag kan aanbrengen en aan die tijden. Ventileren is belangrijk, dat heeft namelijk invloed op bijvoorbeeld de omgeving en het droogproces.


Deze 20 stappen voor het schilderen van je huis helpen je om het antwoord te krijgen op de vraag waarom schilderwerk belangrijk is, hoe je het beste te werk kan om uiteindelijk het mooist resultaat te krijgen. Goed materiaal en de juiste voorbereiding zorgen ervoor dat jij aan de slag kan met elke schilderklus in huis. 

Berichten over Schilderen:
Binnendeur en kozijn schilderen
0
Binnendeur en kozijn schilderen
Binnendeur en kozijn schilderen
kozijnen schilderen
0
kozijnen schilderen
kozijnen schilderen
Wanneer Moet Je Je Huis Schilderen
0
Wanneer Moet Je Je Huis Schilderen
Wanneer Moet Je Je Huis Schilderen
Huis schilderen
0
Huis schilderen
Huis schilderen
muur verven zonder strepen
0
muur verven zonder strepen
muur verven zonder strepen